Údolí králů

Autor Acchittocca
Grafika Franz Vohwinkel
Vydavatel (rok) Hans im Gluck (2009), Mindok
Počet hráčů 2-4
Délka 90 min
Žánr
Garant pravidel 4P Jakub Těšínský - viz kontakty

Pravidla Údolí králů pro Čtyřpohár

Hraná pravidla

Hraje se podle českých pravidel, které jste obdrželi s polu s hrou. Tato pravidla jsou ke stažení zde. Upozorňujeme, že poněkud neobvykle jsou pravidla lepší než dostupná anglická pravidla, kde jsou nějaké chyby. Berte proto případné pátrání v cizojazyčných pravidlech kriticky.

A. Výklady nejasných pravidel

  1. rozpor českých pravidel a nápisu na kartě s obrázkem pěti karet - Německý nápis na kartě s obrázkem pěti karet je špatně (říká že si lze vzít kartu na konci tahu). Správně je text v českých pravidlech (říká že se tak děje na konci fáze plavba po Nilu). V českých pravidlech je tedy správně uvedeno: "Hráč si může na konci fáze „plavba po Nilu“ vzít jednu z karet Nilu, které zůstaly na herním plánu."
  2. rozpor českých pravidel a nápisu na kartě s obrázkem čtyř lodiček - Německý nápis na kartě říká, že můžete dát loď i na obsazené pole stavby. To je ale chybné, nebo spíš moc zjednodušené. Hráč položí lodičku vedle polí jako "náhradník". Normálně může stavět, jen pokud jeden se z hráčů ve fázi 5 zřekne stavby. Pomocí této karty může stavět i pokud se žádný z hráčů stavby nezřekne.
  3. posuny na trhu díky poli  "Obelisk a hroby" - pokud současně stavím obelisk i vezmu si destičku hrobů, posouvám se pouze o 1 políčko na stupnici kamenů nebo na stupnici obilného trhu. Nelze se posunout na obou zároveň ani se posunout na jedné stupnici o více než 1 pole. Tento "bonus" máte pouze jednou za tah a to poté co jste zaplatili za stavbu, čili nelze se zlevnit kámen a teprve pak potřebný kámen získat.
  4. Co znamená Kdykoli (Jederzeit). -  Věci, které je v Údolí králů možné dělat "kdykoli", je možné dělat pouze v momentě, kdy je dotyčný hráč aktivní, má něco udělat. Například v momentě, kdy staví na staveništi, v momentě, kdy má zajistit dostatek obilí nebo když těží kameny. Ne však během tahu protihráče, ani při jeho bodování (při svém bodování v rámci svého tahu však ano). Kartu takto označenou nelze použít v závěrečném bodování.

B. Změny a doplnění pravidel

zatím nic

C. Odpovědi na vaše otázky

  1. Bonus za spolupráci na stavbách - předpokládám, že pouze za stavění obelisku, chrámu a pyramidy.
    • Ne, dostáváš 1/3/6 bodů podle toho, na kolika staveništích jsi reálně stavěl, přičemž staveništěm se myslí 1)Sfinga, 2)Obelisk a/nebo Hroby, 3)Pyramida a/nebo Chrám. Čili pokud stavíš např. Sfingu, Obelisk a Hroby, dostáváš 3 body, protože jsi stavěl na 2 staveništích (Obelisk a Hroby jsou jedno staveniště). Ještě mě napadá, že jste to mohli pochopit úplně jinak (a chybně). Termín "bonus za spolupráci" bohužel evokuje, že by hráči měli dostávat body navíc, pokud staví na stavbách, kde stavěli i další hráči. Není tomu tak, s ostaními hráči tento bonus nemá nic společného.
  2. Umísťování lodičky na staveniště - "volným políčkem staveniště" se myslí, že mohu u daného staveniště (např. Obelisk a hroby) obsadit jakékoliv volné jedno políčko ze tří políček? Nemusím tedy to nebližší u Nilu (jsou např. volné všechny 3 políčka a já si zvolím 2. nebo 3. políčko)?
    • Ano, nemusíš obsadit políčko nejblíže k Nilu. Jsou situace (a není to nic nereálného nebo neobvyklého), kdy je výhodnější stavět později, abys sis mohl počkat, co udělají ti před tebou.

Zatím nedořešené věci -

Ke stažení