lancaster.jpg

Autor Mac Gerdts
Grafika Marina Fahrenbach, Mac Gerdts
Vydavatel (rok) Queen Games (2010)
Počet hráčů 2-5
Délka 90 min
Žánr Strategicko-ekonomická hra.
Garant pravidel 4P Robert Chudý - viz kontakty

Pravidla Lancastera pro Čtyřpohár

Na tomto místě budeme shromažďovat upřesnění, odpovědi na otázky a případné dodatky k základním pravidlům. Budeme rádi, když nás upozorníte na nejasnoti v originálních ale i přeložených pravidlech a pomůžete nám tím odchytit všechny možné problémy. Použijte k tomu diskuzní fórum.

Výklady nejasných pravidel, co „zaznělo“ v diskuzi

Otázka: Zákon: "Hrac, ktery ma momentalne umisteny vsechny 3 sve rytire o sile 1 ziska 5 bodu moci" - pocitaji se i prave ziskani rytiri (tj. ve dvore) - napr. pomoci jineho zakona, nebo musi byt uz umisteni v hrabstvich / na konfliktech?
Odpověď: Rytíři musí být umístění, nemohou být jen na dvoře.

Otázka: Přístavby na začátku hry
Odpověď: Všichni hráči si volí startovní přístavbu až poté, co vidí vylosované startovní konflikty a startovní zákony (jejich pořadí). Přístavbu si každý zvolí tajně, pak všichni naráz otočí, ukážou a správně umístí. (POkud by bylo třeba kontrolovat, tak to otáčení nemusí být současně, každopádně každý musí mít před sebou položenou zakrytou přístavbu, kterou nemůže změnit podle toho, co vyloží další hráči).

Otázka: Jaka verze se bude hrat? S postupnym vykladanim zakonu podle skupin, nebo s uplne nahodnym vykladanim zakonu?
Odpověď: Zákony se budou vykládat v předepsaném pořadí - nejdříve všechny zákony 0 (jajich pořadí náhodně), pak zákony 1 (jejich pořadí náhodně)...

Otázka: Jak se vyhodnocují zákony s nejvíce penězi/panoši? Musí každý ukázat, kolik má? Kteří panoši se počítají?
Odpověď: Když se vyhodnocuje tento zákon, musí každý ukázat, kolik má peněz resp. panošů. Vezme je na ruku zpoza clony a ukáže. Kdo má na dlani nejvíc, vítěz. Pak si všichni peníze/panoše vrátí za zástěnu. U panošů je třeba zdůraznit, že se počítají jen panoši za zástěnou - panoši na ploše v hrabstvích se nepočítají. (Tak to bylo vyjasněno přímo autorem. Anglický překlad pravidel byl formulován nešťastně a objevovaly se tam velmi zvláštní výklady.
http://www.boardgamegeek.com/thread/671764/question-regarding-emplying-the-most-squires

Někdy nesprávně hrané pravidlo: Hromadění hlasovacích kostiček
Správně: Nepoužité hlasovací kostičky si nenechávám do dalšího kola. Pokud po odhlasování zákonů někomu ještě zbývají kostičky, zahodí je. Kostičky do dalšího kola pak dostane ve fázi hradu, případně v hrabstvích.

Otázka: Konec hry: Pocitaji se do celkove sily hrace i rytiri, kteri zustali ve Francii? Mysleno tak, ze prohrali v prvnim kole konfliktu a byli posunuti do druheho kola. Tipuju ze ano, ale radsi se ptam predem.
Odpověď: Ano, rytíři ve Francii se také počítají.