ora.jpg

Autor Uwe Rosenberg
Grafika Klemens Franz
Vydavatel (rok) Lookout Games
Počet hráčů 1-4
Délka 120 min (spíš více...)
Žánr
Garant pravidel 4P Pavel Ranocha - viz kontakty

Pravidla Ora et labora pro Čtyřpohár

Za základní považujeme německá pravidla, která jsou součástí dodané hry. Jako pomůcku lze použít český překlad na Zatrolených hrách. K dispozici je tam překlad pravidel a také překlad textů na budovách včetně podrobných vysvětlivek. V případě rozporů má přednost německý originál a samozřejmě výklad pravidel zde uvedený.

Hraná varianta

Bude se hrát standardní hra, FRANCOUZSKÁ VARIANTA. K tomuto rozhodnutí jsme dospěli na základě toho, že francouzské a irské karty se od sebe docela liší, nejsou to jen kosmetické rozdíly. Pokud bychom variantu losovali až na turnaji (jak byl původní plán), museli by se hráči učit fakticky dvě hry, a to zrovna z těch nejnáročnějších. S ohledem na co nejlepší herní úroveň turnaje tedy určujeme předem variantu, aby si ji týmy mohly co nejvíce nahrát.

Výklady pravidel, co zaznělo v diskuzi

Pravidla jsou obecně velmi přehledná, srozumitelná a vyčerpávající, včetně upozornění na situace, ve kterých se nejačastěji chybuje. Přesto zde shrneme drobné nejasnosti, které se řešily na fóru, nebo které považujeme za vhodné zmínit.

  1. Budovu lze obsadit, aniž by hráč využil její funkci, a to včetně situace, kdy hráč budovu právě postavil a poslal na ni převora.
  2. Pravidlo o "dárcích pro hostitele" je normálně v platnosti. Je tedy možné kdykoli platit vínem (které se spotřebuje) za práci cizího duchovního, a to i dříve, než je postaveno vinařství.
  3. Během každé akce smí hráč koupit jeden pozemek. Pokud je hráč začínající, má v kole možnost koupit dva pozemky, jeden během každé své akce.
  4. Jeden pozemek je možné koupit také během osidlování.
  5. Je možné zvolit akci Kácet stromy nebo Řezat rašelinu a neprovést ji, ať už z jakéhokoli důvodu. Pokud nic nepokácíte/nepořežete, značka dřeva/rašeliny se neposune.

 

Připravili jsme také stručný slovníček pojmů, ve kterém najdete překlady textů na kartách pro rychlou orientaci.