Fresco - titulka - malá

Autor Wolfgang Panning, Marco Ruskowski, Marcel Süßelbeck
Grafika Oliver Schlemmer
Vydavatel (rok) Queen Games (2010)
Počet hráčů 2-4
Délka 60 min
Žánr Kombinačně-ekonomická hra s prvky dražby a současným plánováním akcí
Garant pravidel 4P Honza Prokop - viz kontakty

Pravidla Freska pro Čtyřpohár

Originální pravidla máte v bedně, zde je k dispozici jejich český překlad ve dvou souborech: Fresco pravidla CS, Fresco pravidla rozšíření CS.

Na tomto místě budeme shromažďovat upřesnění, odpovědi na otázky a případné dodatky k základním pravidlům. Budeme rádi, když nás upozorníte na nejasnoti v originálních ale i přeložených pravidlech a pomůžete nám tím odchytit všechny možné problémy. Použijte k tomu diskuzní fórum.

Výklady nejasných pravidel

  1. Počet dřevěných žetonů barev je neomezný, v případě potřeby žetony vhodným způsobem nahraďte.
  2. Pořadí hračů v prvních kolech hry: Pro první kolo hry je pořadí hráčů dáno rozlosováním turnaje, v dalších kolech hry se vybírá čas vstávání podle pozice na počitadle vítězných bodů (od posledního místa). V případě, že na startovních políčkách sojí stále 2 nebo více mistrů, vymění si místa. První mistr se přesune na konec řady a ostatní se posunou o 1 políčko dopředu (viz pravidla, strana 8).
  3. Rozšíření Portréty: Do českých pravidel se vloudila chybka - samozřejmě, že aktivní hráč, který disponuje učni v ateliéru, si může vzít v daném kole pouze jeden portrét (za jednoho přítomného učně). Za každého dalšího učně získává hráč 3 mince. V pravidlech je chybně uvedeno, že hráč získává portrét za každého učně.
  4. Alternativní konec hry uvedený dole na straně 1 Dodatku pravidel je v platnosti.
  5. KONEC HRY Hra končí při splnění jedné z těcho podmínek: 1) Jestliže je v průběhu kola Fresca úplně obnovena, hra končí ihned po ukončení kola. 2) Jestliže na herní desce zbývá na začátku kola 6 nebo méně dílků fresky, začne poslední kolo hry (otočí se desky akcí). 3) Jestliže byly na začátku kola odkryty poslední dvě karty portrétů, začne poslední kolo hry (otočí se desky akcí).

Změny a doplnění pravidel

  1. Hraje se se všemi rozšířeními. Na Čtyřpoháru se bude hrát se všemi třemi rozšířeními.