Navegador - titulka - malá

Autor Mac Gerdts
Grafika Marina Fahrenbach, Mac Gerdts
Vydavatel (rok) Queen Games (2010)
Počet hráčů 2-5
Délka 90 min
Žánr Strategicko-ekonomická hra.
Garant pravidel 4P Robert Chudý - viz kontakty

Pravidla Navegadora pro Čtyřpohár

Na tomto místě budeme shromažďovat upřesnění, odpovědi na otázky a případné dodatky k základním pravidlům. Budeme rádi, když nás upozorníte na nejasnoti v originálních ale i přeložených pravidlech a pomůžete nám tím odchytit všechny možné problémy. Použijte k tomu diskuzní fórum.

Výklady nejasných pravidel

Otázka 1: Když hráč hraje akci plavba spojenou s objevením nového území, může z toho objeveného území ještě odplout zpátky?
Odpověď 1: Ne, objevování provádějí dvě lodě, jedna zmizí a druhá musí daném poli pro tuto akci zůstat. Nicméně je možné provést objevování a podle výsledku se pak rozhodnout, jak pohybovat s dalšíma loděma. Objevování tedy nemusí být na závěr akce. - Odpověď je na základě vyjasnění na BGG, v pravidlech v krabici to není ošetřeno.

Otázka 2: Oranžová loďka se nastavuje na začátku hry 4.hráči v 1.kole nebo ve 2.kole?
Odpověď 2: Nastavuje se mu v prvním kole, i když v prvním kole ještě nesmí kartičku Navegador použít.

Zdůraznění jasných, ale někdy přehlížených pravidel

Toto hodnocení je subjektivní, jde v podstatě o pravidla, která autor stránky sám původně přehlédl nebo nepochopil správně).

  1. Karta Navegador se nesmí použít v prvním kole:
    4. hráč si při prvním tahu umístí oranžovou lodičku na růžici, ale kartu Navegador nemůže použít. Může ji použít nejdříve v druhém kole.
  2. Žádné akce nejsou povinné.
    Posunutí na růžici mi dává právo provést danou akci, není to povinnost. Mohu jít na Market a nic neprodat, mohu jít na políčko privilegií a žádné si nevzít.
  3. Je možné objevit jedno nové území na jednu akci Plavba.
    To je tak nějak instinktivně jasné, nicméně v anglických a následně v českých pravidlech je nesprávně přeloženo, že je možné objevit jedno území "za tah". S Navegadorem je možné objevit dvě území za tah.
  4. Kartu Navegadora smí hráč použít pouze před SVÝM tahem.