Terra Mystica

terra_mystica_obrazek.jpg

Autor Jens Drögemüller, Helge Ostertag
Grafika
Dennis Lohausen
Vydavatel (rok) MINDOK
Počet hráčů 2-5
Délka 120 min
Žánr osidlování, fantasy, budování sítí, využívání různých zvláštních schopností
Lokalizace hry česká pravidla, materiál je jazykově nezávislý
Garant pravidel 4P Pavel Ranocha

Pravidla Terra Mystica pro Čtyřpohár

Hraje se podle pravidel, které jste obdrželi spolu s hrou. Můžete si je stáhnout také zde.

K dispozici jsou také vynikající FAQ v angličtině zde, jejich český překlad zde. Budeme se jimi řídit, jelikož veškeré potenciálně sporné odpovědi obsahují odkaz na vyjádření autorů nebo vydavatele hry.

A. Výklady nejasných pravidel

  1. Příprava hry proběhne v souladu s pravidly. Nejdříve se tedy nalosují desky s rasami, destičky hodnocení pro všech 6 kol a bonusové svitky. Následně si hráči vyberou rasu dle bodu B, viz níže. Poté proběhne umístění budov na plán a nakonec výběr svitků pro první kolo proti směru hry.

B. Změny a doplnění pravidel

  1. Desky s rasami se před turnajem centrálně vylosují pro prvního, druhého, třetího a čtvrtého hráče - u všech stolů se tedy bude hrát se stejnými deskami.  Losování bude provedeno tak, aby se nehrálo s třemi rasami, které jsou na teraformovacím kruhu umístěny vedle sebe. Následně budou rovněž centrálně nalosovány destičky hodnocení a bonusové svitky. Poté si hráči najednou tajně zvolí, na jaké straně desky, tedy s jakou ze dvou nabízených ras, budou hrát.
  2. Pokud jste hráli původní (např. anglickou) verzi hry, upozorňujeme, že do českého vydání již bylo zakomponováno dodatečné pravidlo, které autoři hry dodali později. Jde o losování destiček hodnocení, resp. fakt, že pro 5. a 6. kolo nemohou být nalosovány destičky s lopatou v levé části; viz česká pravidla, str. 6 vlevo dole.
  3. Budeme také aplikovat další upravené pravidlo, které se týká speciální schopnosti Okultistů. Jak se píše v FAQ, na které se odkazujeme výše: Pokud všichni soupeři odmítnou vzít si energii, přidá si 1 energii Okultista. Neplatí v případě, že všichni soupeři, kterých se to týkalo, měli všechnu svou energii ve třetí misce.

C. Odpovědi na vaše otázky

Další odkazy: Terra Mystica na Boardgamegeek, Terra Mystica na Zatrolených hrách.

Pokud budete mít jakékoli další dotazy, pište je prosím na fórum.