7 divů světa

7_divu_obrazek.jpg

Autor Antoine Bauza
Grafika Miguel Coimbra
Vydavatel Blackfire Games
Počet hráčů 2-7
Délka 30 min
Žánr budování, vykládání karet
Lokalizace hra je v českém vydání
Garant pravidel 4P Ondřej Demel

Pravidla 7 divů světa pro Čtyřpohár

Hraje se podle anglických pravidel. Česká pravidla, která jste obdrželi spolu s hrou jsou také použitelná, ale jsou mezi nimi rozdíly. Pro přehlednost je uvádíme níže.

A. Výklady nejasných pravidel

1. Hráč nemůže nakupovat suroviny od sousedů, jestliže je dané suroviny schopen sám (v dostatečném množství) produkovat nebo může kartu postavit zdarma díky kartě z předchozího věku.

2. Nakupovat lze pouze suroviny, které byly produkovány již na počátku tahu.

3. Suroviny produkované městem lze nakupovat, ale nepočítají se jako hnědé/šedé karty.

4. Karta Vinice a Bazar dávají peníze i za karty postavené v aktuálním kole (s výjimkou karet postavených přes Halikarnos, viz níž).

5. Karta Maják (1 peníz za každou žlutou kartu okamžitě a 1 bod za každou žlutou kartu na konci hry) se sama počítá jako jedna ze žlutých karet pro
zisk jak peněz tak bodů.

6. Při využití divu Babylón B2 během šestého tahu věku hráč staví karty/div, jako by se jednalo o dva tahy, tzn. suroviny použité při první stavbě může použít při druhé stavbě. Hráč může využít peníze získané z šesté karty k zahrání sedmé karty. Rozněž ke stavbě sedmé karty lze využít peněz z obchodu během šestého kola (*).

7. Efekt divu Halikarnos (etapy A2, B1, B2 a B3) nastává na konci tahu, ve kterém byla etapa postavena (viz anglická pravidla). Hráč tak může postavit i karty zahozené v tomto tahu a má informace o tom, co během tahu hráli ostatní hráči. V případě, že je etapa postavena v posledním tahu epochy a hráč s Babylonem využívá schopnost etapy divu B2, hráč s Babylonem nejprve zahraje obě karty a až poté hráč s Halikarnem vybírá a staví jednu z odhozených karet (*).

8. Při závěrečném hodnocení se mince "neutrácí" za vítězné body (což má efekt při rovnosti bodů na konci hry).

B. Odchylky českých pravidel od anglických (podle kterých se hraje)

C. Změny a doplnění pravidel

  1. Divy se před turnajem centrálně vylosují pro prvního, druhého, třetího a čtvrtého hráče - u všech stolů se tedy bude hrát se stejnými divy. Hráči budou mít možnost si zvolit, zda chtějí hrát stranu A nebo B.
  2. Nákupy surovin jsou prováděny (pro přehlednost) od začínajícího hráče.

D. Odpovědi na vaše otázky

Další odkazy: 7 divů světa na Boardgamegeek, 7 divů světa Zatrolených hrách.

Pokud budete mít jakékoli další dotazy, pište je prosím na diskuzní fórum.