castles-of-burgundy.jpg

Autor Stefan Feld
Grafika
Julien Delval
Harald Lieske
Vydavatel (rok) alea, Ravensburger (2011)
Počet hráčů 2-4
Délka 90 min
Žánr osidlování, kostky
Garant pravidel 4P Pavel Ranocha

Pravidla Castles of Burgundy pro Čtyřpohár

Hraná pravidla

Hraje se podle anglických pravidel, která jste obdrželi spolu s hrou. Česká verze pravidel je ke stažení zde. Upozorňujeme, že v případě nejasností nebo odlišností mezi českou a anglickou verzi mají přednost pravidla anglická.

A. Výklady nejasných pravidel

  1. Je možné zakoupit dílek z prostředku plánu (černý) během hraní nějaké akce (nemyslíme mezi dvěma akcemi, to možné samozřejmě je)? - Ne, možné to není. Pravidla v tomto nejsou zcela jasná, ale zástupce vydavatele na to odpovídá zde (bohužel v němčině)

B. Změny a doplnění pravidel

Na Čtyřpoháru proběhne zahájení hry dle pokročilé verze pravidel, která jsou uvedena na zadní straně brožury s pravidly. Přesně tedy budeme postupovat takto:

1. Centrálně nalosujeme, které plánky budou použity u všech stolů hráči na jednotlivých pozicích (tzn. např. všichni hráči na pozicích 1 dostanou plánek s čísly 1 a 5, hráčům na pozicích 2 bude určen plánek s čísly 6 a 7, atd.). Výjimka: bude-li pro nějakou pozici tažen plánek 8/9, budou mít příslušní hráči na výběr z hracích ploch 9 a 1. (Plocha 8 je nevyvážená v tom smyslu, že jsou s ní systematicky dosahovány výrazně lepší výsledky.)

2. Každý hráč si vybere, na které straně plánku bude chtít hrát (najednou, tajně).

3. Poté si hráči zvolí (opět najednou a tajně), na kterou ze čtyř možných pozic umístí svůj startovací hrad.

4. Proběhne nalosování dílků na hlavní hrací plán a tří kusů zboží, které hráči dostanou do začátku hry.

C. Odpovědi na vaše otázky

  1. Mohu sebrat dílek (a položit ho do "storage space"), pokud je jasné, že ho (ani později) nemohu umístit na svůj plánek? - Ano, je to možné, pravidla to nikde nezakazují.
  2. Mohu zahodit dílek, který jsem si sebral, ať už nyní, nebo dříve? - Ano. Ve chvíli, kdy máte plný Storage space a chcete si vzít nový dílek, je možné jeden z těch tří, které tam již máte, zahodit bez jakýchkoli omezení nebo penalizací. Viz pravidla, strana 5, druhý odstavec.

 

Pokud budete mít jakékoli další dotazy, pište je prosím na fórum.