Teotihuacan: City of Gods 

Teotihuacan

Autor Daniele Tascini
Grafika
Odysseas Stamoglou 
Vydavatel (rok) NSKN Games (2018)
Počet hráčů 1–4 
Délka 90–120 min
Žánr a mechanika Mayská civilizace; pohyb po plánku, umisťování dělníků 
Lokalizace hry Původní vydání, jazykově nezávislé 
Garant pravidel 4P Ondřej Demel

 

Odkazy na stránky hry na Zatrolených hrách a BoardGameGeeku

Pravidla pro Čtyřpohár

 

A. Výklady nejasných pravidel

Startovní dílky si hráči vybírají tajně a všichni současně. Následné rozmisťování kostek probíhá od postupně začínajícího hráče.

Při živení kostek ztrácím 3 body za každé nezaplacené kakao (v českém překladu pravidel se vyskytla chyba).

Při umísťování hraní hlavní akce je třeba zaplatit kakaa za přítomné kostky ještě před provedením akce. Stejně tak při modlení a akcích na paláci je třeba zaplatit předem kakao za vystrčení cizí kostky a dále jedno kakao, pakliže chci získat obě výhody.

Zvyšování kostek je povinné. Zvyšovat nelze virtuální kostky. Není možné nevyužít technologii, která by hráči přidávala zdarma další zvýšení kostky (15). Naproti tomu využití tecnologie (13) je nepovinné, jak je přímo uvedené v jejím popisu.

Zvyšování kostek probíhá až po skončení hlavní akce. Pokud hráč nezahraje hlavní akci (např. na políčku 8 nepostaví ani jeden dílek pyramidy),
tak se kostky nezvyšují.

Odemknutí  uzamčených kostek za tři kakaa je možné jak před tak po  zahrání hlavní akce.

Živit je třeba i zamčené kostky.

Když umře kostka, hráč dostává výhody v předepsaném pořadí, tj. posun na stupnici mrtvých proběhne před výběrem jedné z pěti odměn (5xkakao, 5 bodů, posun v chrámu, 2 posuny v chrámu za 3 kakaa, nová kostka + 2 kakaa).

Na polích 2, 3, 4 si nemohu rozhodnout, že některou kostku nevyužiji. A to ani v případě, že bych měl na políčku celkem čtyři kostky (např. kostky 5+5+5+1 dávají stejnou akci jako 1+1+1). Stejně tak si nemohu vybrat slabší políčko než které odpovídá mým kostkám.

Pakliže mi akce dává dva efekty, zahraji jeden a poté druhý. Např. když stavím dva dílky pyramidy, postavím jeden, naberu za něj všechny výhody a teprve pak stavím druhý. Pakliže stavbou prvního dílku získám suroviny, mohu je použít ke stavbě druhého dílku. Obdobný princip platí u hraní dvou efektů při modlení.

Při výběru technologie jako odměny na startovní destičce dostávám vždy technologii s nejnižším číslem. Pokud bych si vybral startovní dílky s technologií,
dostávám technologii pouze jednu.

Technologie 1 (+ 1 kakao při za příchod do paláce či jeho přechod) se uplatní pouze v případě skutečného pohybu kostkou, tj. neuplatňuje se při "narození" nové kostky. Při využití šedé destičky (discovery tile) umoňující pohyb kostkou na libovolné pole se tato technologie uplatní pouze v případě, že skončím na paláci (a dostávám pouze jedno kakao, žádné perpetum mobile generující jedno kakao při každém z nekonečně mnoha průchodů startem).

Šedá destička "neplacení kakaa" platí pouze pro jednu vybranou transakci. Během jednoho tahu hráč transakcí může zahrát více - např. zahrání palácové akce, za kterou se platí kakao, spojené s pořízením šedé destičky a vykopnutím soupeřovy kostky jsou minimálně tři transakce - jednak 1 kakao za vykopnutí kostky, druhak 1 kakao za to, že beru i šedou destičku, za třetí palácová akce, a potenciálně za čtvrté platba
za šedou destičku.

Pokud je spuštěn konec hry a během posledního kola se dostaví pyramida, tak se hra o kolo neprodlužuje.

B. Změny a doplnění pravidel

Hraje se s náhodným setupem (políčka, technologie, chrámy, palác). Oproti standardním pravidlům použijeme následující dvě změny:

1. Hrajeme bez technologie 5 (+1 surovina na poli 2,3,4 ). Technologie se losují ze zbývajících osmi.

2. Hrajeme expertní variantu pro stavbu pyramidy: Za stavbu dílku pyramidy v prvním/druhém/třetím/čtvrtém patře hráč získá 1/2/3/4 body plus body za překryté symboly (namísto 1/3/5/7).

C. Vaše otázky ke hře

 

Pokud budete mít jakékoli další dotazy, pište je prosím na fórum.