Puerto Rico, nová edice

Autor Andreas Seyfarth
Grafika
Harald LieskeFranz Vohwinkel
Vydavatel (rok) Albi (reedice 2017)
Počet hráčů 3 - 5
Délka 90 - 120 min
Žánr a mechanika Kolonizace Karibiku, pěstování surovin; ekonomická, variabilní pořadí fází
Lokalizace hry české vydání
Garant pravidel 4P Robert Chudý

Pravidla pro Čtyřpohár

Na Čtyřpoháru se bude hrát se všemi rozšířeními - tedy s novými budovami i šlechtici. Budovy, se kterými se bude hrát, budou vylosovány centrálně ráno v den Čtyřpoháru - vylosujeme v přítomnosti prvních týmů, co dorazí, a následně soupis vylosovaných budov vícekrát vytiskneme, aby se mohlo na stolech začít připravovat.
Mezi vylosovanými budovami nebudou současně  Obchodní stanice a Kancelář - druhá vylosovaná se kdyžtak zahodí a místo ní se losne jiná budova.

Důležitá errata:
1. Manufaktura: za vyprodukované zboží máte dostat 1/2/3/5 dublonů, ne x/x/x/4, jak je uvedeno v pravidlech i na destičce budovy.
2. Velkosklad: Umožňuje uskladnit 3 válečky libovolného zboží (nikoli tři druhy, jak je na něm chybně uvedeno).

A. Výklady nejasných pravidel

Černý trh: Na stavbu budovy není možné obětovat kolonistu přímo z Černého trhu, nicméně je možné použít kolonistu (nebo šlechtice) ze Stavebního úřadu nebo Kamenolomu, které byly využity na slevu.

Hostinec: Zazněla varianta, zda by nebylo možné hostinec využít k záměně šlechtice za kolonistu (nebo obráceně) na již obsazené budově - šlechtic z Hostince vy "vyšoupnul" kolonistu na Stavebním úřadě, pokud by tam hráč právě potřeboval šlechtice. Nějakou logiku to má, nicméně rozhodli jsme se hrát podle konzervativního výkladu: Kolonistu nebo šlechtice z Hostince je možné umístit jen na volné místo v budově.

 

B. Změny a doplnění pravidel

Hraje se s pravidlem, že hráči na začátku s kukuřicí mají o dublon méně. Tedy 1. a 2. hráč s indigem startují se 3 dublony, 3. a 4. hráč s kukuřicí maj do začátku 2 dublony.

S Univerzitou žádné úpravy dělat nebudeme (byla navrhována změna ceny nebo automatické odstranění), totéž platí pro Manufakturu - pozor ale na chybu, viz errata.

C. Vaše otázky ke hře

Pokud budete mít jakékoli další dotazy, pište je prosím na fórum.