Signorie

Signorie

Autor Andrea Chiarvesio, Pierluca Zizzi 
Grafika
Mariano Iannelli
Vydavatel (rok) What's Your Game? (2015)
Počet hráčů  2 - 4
Délka  90 - 120 min
Žánr a mechanika  
Lokalizace hry  
Garant pravidel 4P  Robert Chudý

Pravidla pro Čtyřpohár

V pravidlech Signorie jsou definovány 3 oficiální varianty, dále je navržená jedna neoficiální.

Krátká sezóna: Hraje se pouze na 6 kol. Tato varianta se bude na Čtyřpoháru hrát, a to tak, že se vynechává první kolo (kde se uděluje jen nevěsta bez peněz). 
Otevřená města: Je možné posílat na mise a vyvdávat, i když jsou obsazená všechna města. Neumísťují se ale figurky a nezískávají štíty. Tato varianta se bude hrát
Soukromé zprávy: Nebude se hrát.

Obměna štítů (neoficiální navrhovaná varianta): Na konci každého kola se sklidí nesebrané štíty a vylosují nové. Tuto variantu na turnaji hrát nebudeme.

 

A. Výklady nejasných pravidel

Postup/nepostup na posledním místě iniciativy: Když je hráč na posledním (nejhornějším) políčku iniciativy, získání další knihy pro něj nemá žádný účinnek - neposunuje se samozřejmě již výše, ale ani neposkočí na stejném políčku (že by skočil na hrb někomu, kdo má žeton na něm). K dávání žetonu navrch dochází jen při posunu z políčka na políčko, bez posunu se neděje nic.

Získávání univerzálního jedničkového žetonu prvním zeleným a prvním žlutým pomocníkem při Otevřených městech: První žlutý pomocník umožňuje poslat vnuka na misi, první zelený umožňuje vyvdat vnučku. Hráč za to dostává standardní body a umísťuje panáčka/panenku, nebere si ovšem štít z města, místo toho dostává jeden jedničkový univerzální štít. Problém nastává ve variantě Otevřená města, když jsou všechna města obsazená. Otevřená města umožňují vysílat na mise/vdavky i po obsazení všech měst, ovšem neumísťují se panáčci/panenkty a nezískávají se žádné štíty.
Otázka tu je, zda mise/vdavky přes pomocníka stále získávají jedničkový štít, když normálně prováděná akce už štít získávat nemůže. Zastánci odpovědi Ano argumentují, že získávaný jedničkový štít nesouvisí s městy, takže se získává bez ohledu na možnost brát štíty ve městech. Zastánci odpovědi Ne argumentují, že varianta Otevřená města zakazuje získání jakéhokoli štítu - nehovoří se v ní o městech.
Já sám (Robert Chudý) se kloním k interpretaci Ne a podle ní se tedy bude hrát na turnaji: Jakmile jsou obsazená všechna města, nastupuje pravidlo pro Otevřená města. Akce jsou nadále možné, ale neumísťují se figurky a nezískávaj žádné štíty (ani vícebodové, ani jedničkové). Po obsazení všech měst tedy akce misí/vdavků přes pomocníky nepřináší jedničkový štít.
Položil jsem k tomuto problému otázku na BGG, ovšem vysvětlení/závaznou interpretaci od tvůrců to nepřineslo. Jedna odpověď myslí Ano, druhá odpověď myslí Ne.

B. Zdůraznění někdy přehlížených pravidel

Akce pomocníků se mohou/nemusí hrát, ale musí se hrát v určeném pořadí. To je důležité u žlutých pomocníků, kde je první posílaní na mise a druhý budování kariér.

Pokud budete mít jakékoli další dotazy, pište je prosím na fórum.