Sankt Petersburg, nová edice

sankt_petersburg.jpg

 

Autor Bernd Brunnhofer, Karl-Heinz Schmiel
Grafika Irene Bressel, Anne Pätzke
Vydavatel (rok) Hans im Glück (2014)
Počet hráčů 2-5
Délka 45 min
Žánr a mechanika ekonomika, budování města; sbírání karet
Lokalizace německé vydání
Garant pravidel 4P Pavel Ranocha

Pravidla Sankt Petersburgu pro Čtyřpohár

Pro účely Čtyřpoháru budou primární anglická pravidla. Připravili jsme pro vás jejich český překlad. Základní hra s Tržištěm, Moduly

A. Výklady nejasných pravidel

  1. Pokud nahrazujete kartu se symbolem otazníku, symbol konkrétní suroviny, který je s kartou spojený, vrátíte zpět do nabídky. Později si jej tedy může vybrat další hráč, který vykládá kartu s otazníkem.
  2. Pokud na konci fáze tržiště (žluté) vlastní více hráčů karty vyžadující údržbu, rozhodují se o jejím zaplacení v pořadí, v jakém jsou příslušné suroviny znázorněny pod tabulkou tržiště, zleva doprava.
  3. Když hráč využívá speciální funkci Vězení pro dlužníky, kartu si bere tajně.
  4. Do odhazovacího balíčku se není možné dívat.

B. Změny a doplnění pravidel

  1. Budeme hrát s rozšířením Tržiště (žlutou fází) a s modulem 2 (V dobré společnosti).

  2. Určení začínajících hráčů pro jednotlivé fáze proběhne náhodným losem centrálně před zahájením hry. Hráč na pozici 1 dostane automaticky dva symboly.

  3. V anglických pravidlech je jedná drobná chyba: U textilní továrny se píše, že dává body při bodování řemeslníků. Jde o chybu v překladu, správně dává body při bodování budov.

  4. U pravidel trhu je uvedeno, že v případě dvou hráčů se stejným nejvyšším bodovým ziskem dostávají plný počet bodů oba. Mělo by tam být uvedeno, že stejně se postupuje i při remíze více hráčů. Obdobně pro remízu na druhém místě - body získávají všichni remizující hráči.

C. Odpovědi na vaše otázky

  1. Pokud máte na konci více než 10 různých šlechticů, získáte za ně 55 bodů.
  2. Otočenou Hvězdárnu a Vězení pro dlužníky není možné přestavět. Otočená hvězdárna nepostkytuje slevu 1 rubl na další hvězdárnu. Obě karty se ale stále počítají jako modrá karta. Upozorňujeme, že ke zpětnému otočení dochází až na konci kola, nikoli na konci modré fáze.

Pokud budete mít jakékoli další dotazy, pište je prosím na fórum.