Aquasphere

Aquasphere.jpg

 

Autor Stefen Feld
Grafika
Dennis Lohausen
Vydavatel (rok) Pegasus Spiele a další (2014)
Počet hráčů 2-4
Délka 100 min
Žánr a mechanika Námořní, sci-fi; ovládání území, plánování akcí, modulární herní plocha
Lokalizace hry materiál je jazykově nezávislý
Garant pravidel 4P Robert Chudý

Pravidla Aquasphere pro Čtyřpohár

 

A. Výklady nejasných pravidel

1. Materiálu (časy, chobotnice a krystaly) je neomezeně, nemůže se stát, že by něco došlo.

2. Pokud by hráči došli roboti (není to příliš pravděpodobné), může si vzít robota z plánu, ale nikoli z ovládacího políčka.

3. Když má hráč zahrát 2 akce v jeden okamžik, tak si může zvolit jejich pořadí podle sebe. Nemůže ovšem udělat část první akce, potom druhou akci, a pak dokončit první akci.

4. Karta dávající krystal za vraždění chobotnic: Je možné povraždit chobotnice, vzít si krystal a tento krystal použít na překročení červené čáry při přičítání bodů za to vraždění.

5. Je možné zaplatit za pohyb, stáhnout nějakého robota (nemaje dostatek časů), a zaplatit za postavení ponorky v rámci jedné akce.

6. Je možné za 3 časy naprogramovat třetího robota, a následně pak jednoho robota stáhnout v rámci jedné akce.

7. Je možné získat kartu, která dává ihned naprogramovaného robota, a při připočítávání bodů za tuto kartu při překročení červené čáry rovnou tímto robotem zaplatit.

B. Změny a doplnění pravidel

1. Dívání se na spodní karty výzkumu a dílky rozšíření laboratoře (z minulých kol): Je možné si prohlížet spodní karty a dílky rozšíření. To se samozřejmě nevztahuje na středové dílky (jak se budou doplňovat suroviny v dalších kolech).

C. Někdy opomíjená pravidla (subjektivně dle zkušeností týmu)

1. Přidávání robotů při získání rozšíření laboratoře: Při získání rozšíření laboratoře s písmenem či dvěma je možné (nikoli povinné) přidat si roboty na řídicí místa sektorů s příslušnými písmeny.

D. Vaše otázky ke hře

Otázka: Můžu provést akci naprázdno (není karta, není laborka, není chobotnice, není krystal) jen abych získal dominanci ?

Odpověď: Ano. Mohu (nemusím) přesunout vědce, musím umístit naprogramovaného robota na ovládací políčko v sektoru, a poté mohu (nemusím) provést akci, ke které mě ten robot opravňuje.


Pokud budete mít jakékoli další dotazy, pište je prosím na fórum.